AOV VERGELIJKING

Vraag vrijblijvend een vergelijking van diverse aov verzekeringen aan en kies de beste!

Contact
  • Ik ben een man Ik ben een vrouw

Preventie borstkanker

In Nederland is borstkanker een zeer vaak voorkomende ziekte. Van overheidswege zijn er een aantal manieren van preventie, waarvan veruit de voornaamste het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is. Door middel van screening bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar wordt er met behulp van borstfoto’s (ook wel mammografie) getracht borstkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen.

Genetisch onderzoek en screening

Ook wordt er in Nederland preventief onderzoek (genetisch) gedaan bij vrouwen met een mogelijk verhoogde vorm van erfelijke borstkanker. Het RIVM regelt het landelijk screenen maar de feitelijke uitvoering is in handen van 9 regionale stichtingen. Vrouwen in de leeftijdsgroep 50 tot 75 ontvangen iedere 2 jaar een uitnodiging. 4 op de 5 komt ook daadwerkelijk op.

Goed nieuws, maar ook een keerzijde

Het goede nieuws is dat de borstkankersterfte sinds de start van het bevolkingsonderzoek met een kwart verlaagd is. Bij 5 op de 1000 vrouwen die deelnemen wordt borstkanker vastgesteld (een half procent). Helaas heeft screening ook een keerzijde… hoewel borstkanker weleenswaar vaker vroegtijdig wordt opgespoord heeft het niet altijd een levensverlengende werking. Daardoor zijn er dus vrouwen die langer met de wetenschap dat ze een ernstige ziekte hebben moeten leven, en alles wat daaarmee gepaard gaat (zoals controles en eventuele behandeling). Oudere vrouwen lopen het risico dat ze onwenselijk worden behandeld omdat in een normale situatie de borstkanker nooit gediagnosticeerd zou zijn tijdens het leven. Tot slot zijn er nog de fout-positieven (en in mindere mate de fout-negatieven).